Als je het mij vraagt kun je niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Voorlezen is heel belangrijk voor kinderen. Je kind hoort door het voorlezen nieuwe woorden. Spelenderwijs leert je kindje taal en hoe een zin is opgebouwd. Voorlezen is ook heel goed voor hun eigen taalontwikkeling, maar het allerbelangrijkste is om samen plezier te hebben in het lezen. Als je samen veel plezier beleefd aan voorlezen is de kans groter dat je kindje later zelf ook veel plezier beleeft aan boeken. Ze leren immers al vroeg hoe leuk het is om te lezen! Voorlezen is ook echt even een momentje met je kind hebben, je schept hierdoor een band.
Wat leren kinderen nog meer van het voorlezen? Kinderen leren zich inleven in anderen, omdat ze zich al snel herkennen in de hoofdpersonen van het boek. Voorlezen is goed voor de luistervaardigheid, concentratie en stimuleert hun fantasie.
Vanaf welke leeftijd begin je met voorlezen? Je kunt al beginnen met voorlezen als je baby nog in de buik zit. Voorlezen, liedjes zingen en tegen hem praten, je baby pikt dit al vroeg op. Als je kindje geboren is kan je na ongeveer 3 maanden beginnen met voorlezen, waarbij je boekjes kunt gebruiken en dingen kunt aanwijzen en benoemen. Je kunt ook liedjes zingen voor je kleintje, het gaat er vooral om dat je met je kind speelt met taal.
Peuters beginnen al vroeg hun eigen smaak te ontwikkeling en kiezen ook graag zelf een boekje uit. Soms betekend dit dat je dagen achter elkaar hetzelfde boekje aan het voorlezen bent, maar dit hoort erbij. Je kind ontdekt namelijk steeds weer nieuwe elementen in hetzelfde verhaal, maar ook de herkenning van het verhaal en de vormen en kleuren vind je kind heel erg leuk.
Ze begrijpen dat er in boeken plaatjes staan en er bepaalde verhalen of liedjes bij horen. Ze beginnen de verhaallijn te herkennen en dat vinden ze heel erg interessant. Ze leren personages, kleuren en aantallen herkennen en ze kunnen steeds beter verbanden leggen. Boekjes die aansluiten op wat zij zelf beleven en ervaren vinden peuters vaak erg leuk. Denk hierbij aan verhalen over naar de dokter gaan, tandarts of op het potje plassen. Door erover te lezen, help je je kind bij het verwerken van de gebeurtenissen en ervaringen.
Het is heel erg goed voor de ontwikkeling van je kind om regelmatig voor te lezen. Kinderen die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taal- en leesontwikkeling. Als kinderen naar school gaan, stimuleert voorlezen ook de schoolprestaties. Kinderen die al vanaf jongs af aan in aanraking zijn gekomen met taal, woorden en letters, hebben op de basisschool doorgaans meer gevoel voor taal. Alle kinderen profiteren in dezelfde mate van voorlezen, hierbij maakt het niet uit hoe hoog je opleidingsniveau is, of wat je sociale status is.